Hoewel een betonvloer een van de stevigste vloeren is die er bestaat, kan het met de tijd toch een beetje beschadigd raken. Als er zware objecten op de vloer vallen, en ook gewoon door natuurlijke degradatie met de tijd, kunnen er barsten en scheuren ontstaan. In dat geval is er reparatie nodig. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Lees verder voor meer informatie.
Welke typen schade zijn er?
Aangezien beton bij temperatuurschommelingen kan uitzetten en inkrimpen, kunnen er barsten ontstaan als er niet genoeg ruimte is om de uitzetting en de krimp op te vangen. Barst schade is echter geen ernstige vorm van schade. Dit kan met een simpel mortel of een speciaal daarvoor ontworpen epoxy primer worden aangepakt. Maar er is ook een ernstigere vorm van schade: betonrot. Bij betonrot is de wapening (die uit metaal bestaat) aan het verroesten, waardoor juist het onderdeel dat de vloer stevigheid moet geven, aan het degraderen is. Bij degradatie van de wapening, gaat de stevigheid van de hele vloer ernstig achteruit. Het is dus belangrijk om dit grondig aan te pakken, zodat je je weer een hele tijd geen zorgen hoeft te maken over de vloer.
Het proces van een betonvloer repareren
Een betonvloer repareren is een arbeidsintensief proces. Allereerst wordt het oppervlak grondig gereinigd, zodat het bij de reparatie te gebruiken materiaal goed zal kunnen aanhechten. Vervolgens worden de randen van het te repareren gedeelte aangescherpt, ook zodat het materiaal beter zal kunnen aanhechten. Daarna wordt de mortel (een mengsel van zand, cement en water) gebruikt om de gaten te vullen en eventuele oneffenheden weg te werken. Vervolgens wordt de bewerkte vloer met rust gelaten, zodat de mortel kan drogen. Het is aan te raden het geheel minstens 24 uur te laten drogen. Dit proces is echter alleen toepasbaar bij lichte schade die vooral dichtbij het oppervlak is geconcentreerd. Bij diepere schade is het reparatieproces iets ingewikkelder.
Kosten
De kosten van de reparatie hangen af van de intensiteit en de hoeveelheid van het werk. Bij lichte schade is een betonvloer repareren al mogelijk voor enkele tientallen tot honderden euro’s (in totaal, niet per vierkante meter). Bij ernstige schade, zoals algehele betonrot, kunnen de kosten echter oplopen tot boven de duizend euro. Daartegenover staat dan weer het feit dat de vloer, eenmaal gerepareerd, weer enkele decennia kan meegaan zonder dat je er ook maar even naar hoeft om te kijken.