Uniquevloeren.nl

De beste tips en meest recente informatie over alle vloeren.

Hoe maak je laminaat goed schoon?

Hoe maak je laminaat goed schoon?

20 April, 2020

Wanneer je aan het klussen bent in huis zal je laminaat snel erg vies worden. Stof en vuil komen op je laminaat vloer terecht en de kans is groot dat je in eerste instantie de boel alleen nog maar erger maakt in het begin, wanneer je het schoon wilt maken. Om ervoor te zorgen dat je na een halve dag klussen niet de andere helft van de dag bezig bent met het schoonmaken van je laminaat kun je de onderstaande dingen doen.

Begin met stofzuigen

Begin altijd eerst met het grondig stofzuigen van het laminaat. Zo voorkom je dat je een groot deel van het vuil alleen maar uitsmeert tijdens het dweilen. Wanneer je veel puin op de vloer hebt door het klussen in huis kun je beter gebruik maken van een bouwstofzuiger, omdat je normale stofuiger beschadigd kan raken door grote stukken vuil. Voor een goede bouwstofzuiger kun je het beste op vergelijkingssites zoals Checko kijken. Deze stofzuigers zijn overigens vaak ook handig voor het opzuigen van vocht.

De Do’s en Dont’s van het dweilen

Nadat je je vloer goed hebt stofgezogen ga je deze dweilen. Het dweilen van een laminaat vloer lijkt op het eerste gezicht heel makkelijk. Maar als je de verkeerde middelen gebruikt kan je vloer lelijk en dof worden. Als het helemaal tegenzit kan je vloer zelfs krom gaan trekken.

Do

  • Gebruik een licht vochtige mop, dweil of zwabber.
  • Laat de vloer aan de lucht drogen
  • Voor een streeploos resultaat gebruik je een emmer lauw water met een scheutje schoonmaakazijn.
  • Als je nog steeds strepen krijgt moet je minder schoonmaakmiddel gebruiken.
  • Maak je laminaat schoon met ammoniak wanneer het er dof uitziet. De natte delen direct droog maken met een andere schone doek. Herhaal dit tot de vloer weer glanst.

Don’t

  • Laminaat kan niet goed tegen vocht, dus maak de vloer niet helemaal nat.
  • Laat allesreiniger en groene zeep in het keukenkastje staan, want deze laten vaak een doffe waas achter op het laminaat.
  • Maak geen gebruik van een stoomreiniger. De hete stoom wordt met kracht tussen de naden van het laminaat geblazen. Het gevolg hiervan is dat de onderkant vochtig wordt en het laminaat gaat bollen.

Wanneer de vloer niet meer te redden is

Heb je alles gedaan om je vloer weer mooi te krijgen, maar het lukt niet of is hij gewoon erg beschadigd? Of heb je vaak veel te nat gedweild of met een stoomreiniger, waardoor je laminaat vloer krom is getrokken? Dan is je enige redding nog een nieuwe laminaat vloer leggen. Het leuke is dat je op zoek kan gaan naar een vloer die je echt heel mooi vindt en de hele kamer krijgt er een transformatie door. Een laminaatvloer kun je zelf wel leggen als je een beetje handig bent of met de hulp van familie of vrienden. Om het makkelijker te maken en een goed resultaat te krijgen doe je er verstandig aan om gebruik te maken van een laminaat snijder. Zo kun je de planken recht en op de juiste lengte afsnijden. Vergeet niet om je nieuwe laminaat wel goed te behandelen.