Uniquevloeren.nl

De beste tips en meest recente informatie over alle vloeren.

6 tips om je houten vloer zo lang mogelijk mooi te houden

6 tips om je houten vloer zo lang mogelijk mooi te houden

16 January, 2017

Een houten vloer is stijlvol én tijdloos. Heb jij een houten vloer en wil je er zo lang mogelijk van genieten? Dan is het belangrijk om de vloer te onderhouden, zodat er geen doffe look of schade ontstaat. In dit artikel geven we je zes handige tips, waarmee je jouw vloer zo lang mogelijk mooi kunt houden.

Tip 1: Schaf een deurmat aan

We beginnen met de simpelste tip: schaf een deurmat aan! Door een goede deurmat te kopen kun je de inloop van vuil voorkomen. Onthoud: hoe meer vuil er binnen komt, hoe groter de kans is op een beschadigde vloer. Hiernaast is het ook belangrijk om (bijna) dagelijks de houten vloer te stofzuigen of vegen. Zand en kleine steentjes kunnen de vloer namelijk schuren, met krassen als gevolg. Deze krasjes zijn vaak moeilijk te verwijderen. Kortom: stofzuig en veeg de vloer voldoende en schaf een deurmat aan om de mooie uitstraling van het hout te behouden.

Tip 2: Scherpe voorwerpen zijn verboden

Scherpe voorwerpen, zoals bijvoorbeeld bepaalde schoenen met hoge hakken, kunnen de vloer beschadigen. Wanneer je de vloer écht mooi wilt houden, kun je het best geen schoenen dragen in huis. Hiernaast raden we je ook aan om viltjes onder de tafel- en stoelpoten te plakken.

Tip 3: Vermijd vocht

Probeer altijd om de vloer te beschermen tegen vocht. Heb je bijvoorbeeld een glas drinken laten vallen? Verwijder het vocht dan zo snel mogelijk. Je wilt namelijk niet dat er donkere vlekken ontstaan. Wanneer de vloer langer vochtig blijft, wordt ook de kans op bollingen groter.

Tip 4: Kies de juiste schoonmaakproducten

Maak nooit zomaar de vloer schoon met ‘normale’ schoonmaakmiddelen of bijvoorbeeld bleek. Gebruik alleen schoonmaakproducten die geschikt zijn voor houten vloeren. Wanneer je dit niet doet, kun je volgens Alles Over Huis En Tuin de lak- of olielaag beschadigen. Let ook op de afwerking van de vloer. Het kan zo zijn dat jouw vloer eens in de zoveel tijd behandeld moet worden met lak of wax.

Tip 5: Zorg voor de juiste luchtvochtigheid in huis

De luchtvochtigheid in huis is erg belangrijk voor een houten vloer. Een te lage luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat de vloer krimpt en dat er kieren ontstaan. Bij een te hoge luchtvochtigheid zet de vloer juist uit en ontstaan er al snel bollingen. Goed om te weten: de ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 50% en 65%.

Tip 6: Schakel indien nodig professionele hulp in

Het kan zo zijn dat je, ondanks dat je rekening houdt met de bovenstaande tips, alsnog te maken krijgt met problemen. In dat geval is het belangrijk om niet te lang te wachten met het inschakelen van hulp van een professioneel vloerenbedrijf. Een expert kan je helpen met het renoveren van de vloer en het voorkomen van grotere schade.