Uniquevloeren.nl

De beste tips en meest recente informatie over alle vloeren.

Sportvloeren

Sportvloeren

18 June, 2018

De geschikte sportvloeren vinden is een uitdagende keuze. De vloer moet niet alleen van het juiste materiaal gemaakt zijn, maar ook nog eens hoge kwaliteit bieden. De toplaag moet perfect zijn, net als de belijning die op de vloer terecht komt. Daarnaast moet de vloer passend zijn bij de sporten die worden uitgeoefend op de sportvloeren. 

Kwaliteit van sportvloeren staat voorop
De professionele sporter heeft namelijk andere belangen bij sportvloeren dan een recreatieve sporter. Sportvloeren zijn te verkrijgen in verschillende typen en afmetingen en dus is er altijd een geschikte vloer te vinden. Het allerbelangrijkste is natuurlijk de kwaliteit van de vloer, zodat elke sporter zijn gewenste sport erop kan uitoefenen. 

Grote verschillen tussen types sportvloeren

Het is belangrijk om van tevoren te kijken en te weten welke typen sportvloeren je nodig bent. Er zijn namelijk verschillende typen vloeren zoals vlak elastisch, punt elastisch en mix- en combi elastische vloeren. Punt- en vlak elastische zijn totaal verschillend van elkaar. Dat komt naar voren in het verend vermogen die de vloer biedt. Als de vloer belast wordt zal deze buigen en dat is terug te zien in beide types. Bij een punt elastische vloer zal dit slechts een klein gebied zijn, waar dat alleen gebeurd op de plek waar daadwerkelijk belasting plaatsvindt. Bij de vlak elastische vloer is dat gebied vele malen groter dan waar het buigt. Hier buigt ook het gebied rondom de belasting mee. 

Sterke vloer voor topsporters
Wat voor type sportvloer je moet aanleggen is afhankelijk van het gebruik van de sportvloeren. Topsport heeft behoefte aan een veel krachtere vloer, die meer stabiliteit biedt. Een zaal waar kinderen sporten heeft voldoende aan een ander type vloer, die een minder sterk en krachtige ondergrond nodig heeft. 

Sportvloeren moeten kwaliteit op maat bieden
Sportvloeren moeten daarnaast ook veiligheid bieden en bouwtechnisch gezien in goede staat zijn. Het is niet de bedoeling dat de vloer niet lang mee gaat of snel gebreken gaat vertonen zodat er financiële consequenties achterweg komen. De kwaliteit van sportvloeren wordt bepaald aan de hand van vijf belangrijke eigenschappen. Ten eerste kijkt men naar de demping van de vloer. Dempt de vloer niet genoeg dan mag deze ook niet betreden worden door de sporter. 

Aandachtspunten voor aanleggen sportvloeren
Een ander belangrijk aandachtspunt is de stroefheid van de vloer, die en niet te stroef mag zijn, maar ook zeker niet te glad. De drie andere punten waarop sportvloeren gecontroleerd worden zijn balreflectie, energieverlies en vervorming. Al deze eisen zijn vastgesteld volgens Europese richtlijnen, waaraan sportvloeren dus dienen te voldoen. 

Geschikte vloer elk type sporter

Zo kan er onderscheid gemaakt worden tussen de vele soorten sportvloeren, maar is er voor elke type sporter een geschikte ondergrond. Stem altijd af wat voor soort vloer je nodig bent voor je sporters en kies daarbij een passende sportvloer. Sporters zullen dan nog jarenlang met veel plezier hun sport kunnen uitoefenen.