Uniquevloeren.nl

De beste tips en meest recente informatie over alle vloeren.

Wat is de prijs van vloerverwarming?

Wat is de prijs van vloerverwarming?

10 April, 2017

De keuze voor vloerverwarming heeft meerdere voordelen. In de eerste plaats verhoogt het je wooncomfort, omdat vloerverwarming je huis heel gelijkmatig verwarmt. Hierdoor is het altijd in je hele huis heerlijk behaaglijk. Bovendien verbruikt vloerverwarming aanzienlijk minder gas dan centrale verwarming en is het dus ook nog eens goed voor zowel het milieu als je portemonnee. Natuurlijk vraagt het aanleggen van vloerverwarming in je huis wel om een investering voordat je van de voordelen kunt gaan profiteren. Hoe hoog die precies is, hangt af van de keuzes die je maakt.

Natbouw- of droogbouwsysteem

Er bestaan namelijk verschillende soorten vloerverwarming. Je hebt in principe de keuze uit een droogbouw- of een natbouwsysteem. Kies je voor droogbouw, dan krijg je een elektrisch systeem dat op dunne matjes op de kale vloer wordt geplaatst. Hiervoor hoeft de vloer niet open te worden gebroken. Het is dus eenvoudig aan te leggen en dat scheelt uiteraard ook in de kosten. Bij een natbouwsysteem bestaat je vloerverwarming uit buizen waar heet water doorheen stroomt. Dit systeem moet onder je vloer worden ingebouwd.

Hoofd- of bijverwarming

Wat verder nog van invloed is op de prijs, is of je de vloerverwarming als hoofdverwarming wilt gebruiken of als bijverwarming naast je centrale verwarmingssysteem. Wanneer het je hoofdverwarming wordt, zullen de buizen namelijk dichter bij elkaar geplaatst moeten worden dan bij een systeem dat als bijverwarming dient. Dat betekent dat je een stuk meer materiaal nodig hebt. Als we uitgaan van hoofdverwarming voor een ruimte van 10 vierkante meter, dan kost een buizensysteem ongeveer 750 euro, inclusief de installatiekosten. Kies je voor matten, dan ben je iets duurder uit, zo’n 775 euro.

Prijsverschillen

Dat prijsverschil loopt wel flink op naarmate de ruimte die je wilt verwarmen groter wordt. Tegelijk zal je merken dat de prijs per vierkante meter lager wordt. Dat komt doordat bij een groter oppervlak de invloed van de arbeidskosten op de totale prijs kleiner wordt. Een vier keer zo groot oppervlak is immers niet ook direct vier keer zoveel werk, omdat je veel efficiënter kunt werken. Bij een ruimte van 50 vierkante meter zal je voor een systeem met buizen ongeveer 1250 euro kwijt zijn, op matten zo’n 1650 euro. Bij 100 vierkante meter is dit respectievelijk 2850 euro en 2150 euro. Uiteraard zijn dit richtprijzen en kunnen er behoorlijke verschillen zijn tussen installateurs. Het is dan ook aan te bevelen om altijd meerdere offertes aan te vragen, zo kan je een hoop besparen op de kosten van vloerverwarming.