
Toen wij ons huis twee jaar geleden kochten, lag het nog de tekening nog op de tafel van de architect. Mijn vriend opperde direct: “Ik wil vloerverwarming.” En ik begreep hem. Want de radiatoren zaten op een vreselijke onhandige plek. Tegen de blinde muren, waar je een bank, een kast of een tv-meubel zou willen plaatsen. Er was dan nog wel een optie om de radiatoren te verplaatsen, maar dan zou je twee rechthoekige radiatoren midden in de kamer hebben staan.
Nou ja middenin, dat is overdreven, maar ze zouden ook niet tegen het raam staan. Vloerverwarming bleek onze redding. We hebben daar geen spijt van.
Nog een voordeel
Behalve dat het in de uiterlijke sfeer ons grote voordelen bood, stoken wij ook zuiniger. Vloerverwarming wordt geleidelijk warm en de warmte spreid zich beter uit, waardoor het langer in huis warm blijft, zonder dat we bij hoeven te stoken. Hierdoor vraagt het wel een andere instelling dan radiatorverwarming. Om bijvoorbeeld zuinig met energie om te gaan kun je het beste het 1x op 20 graden zetten, en deze niet te veranderen, ook ’s nachts niet.
Wat moet je weten als je vloerverwarming gaat aanleggen?
Wij hadden het enorme voordeel dat wij het in de bouw al mee konden nemen. In plaats van dat zij bij ons radiatoren aanlegden, legden zij de buizen van de vloerverwarming neer. Maar wat nu wanneer het huis dat je gekocht hebt, al gebouwd is? Je zult dan de vloer eruit moeten halen. En dan? Waar let je op? Het is niet makkelijk, maar als ervaren klusser wel te doen.
Er zijn twee soorten vloerverwarmingen: water- en elektrisch. Het verschil qua aanleggen zit hem in het patroon. Water vloerverwarming leg je in een patroon dat eruit ziet als een slakkenhuis. Daarnaast leg je warm en koud waterbuis om en om.
Wanneer je elektrische vloerverwarming aan gaat leggen, dan kun je wel leggen als een meander. Daarnaast is het belangrijk dat je het in de buurt van een geaard stopcontact kan aansluiten.
Hoe werk je het af?
Kunnen wij gewoon tapijt of vinyl als vloerbedekking nemen, of zijn wij gedwongen om plavuizen, laminaat of parket te nemen? Ik kan je geruststellen: je hebt alle vrijheid nog om een keuze te maken voor welke vloerbedekking jullie gaan.
Wat komt er qua onderhoud bij?
Alles heeft onderhoud nodig, zo ook je vloerverwarming en radiatoren. Je kunt het zelf leren, maar makkelijker is het om een specialist voor langs te komen. Een specialist die toch ook al voor de radiatoren komt. Indien je bang bent dat de hele vloer eruit moet, wanneer er iets mis is, dan kan ik je geruststellen. Als dat gebeurt, dan is de installateur al heel vaak langs geweest.