Uniquevloeren.nl

De beste tips en meest recente informatie over alle vloeren.

Vijf aandachtspunten bij het kiezen van een babykamervloer

Vijf aandachtspunten bij het kiezen van een babykamervloer

27 June, 2015

Een van de dilemma’s waar je bij het inrichten van een huis mee te maken zult krijgen, is het kiezen van de vloer in de babykamer. Hierbij komen verschillende overwegingen kijken en die hebben we in dit artikel op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je een verstandige, weloverwogen beslissing maakt.

Veiligheid
De nummer één prioriteit van elke ouder is de veiligheid van je kind. Om je kind te behoeden voor valpartijen, kun je bijvoorbeeld op de gladheid van een vloer letten. Kijk bij houten vloeren uit dat er geen splintering optreedt en controleer bij pvc-vloeren of ze een EU-Ecolabel hebben. Bij vloeren met dit label is namelijk zeker dat er geen chemicaliën vrijkomen, die je kind in de kruipfase eventueel binnenkrijgt. Ga je voor plavuizen of een laminaatvloer, dan kun je een kleed neerleggen om de kamer iets gezelliger te maken. Gebruik hierbij wel een antislipmat zodat jij en je kind niet uitglijden.

Hygiëne
Het klinkt misschien wat cru, maar het is nu eenmaal zo dat baby’s en kleine kinderen van zichzelf niet de meest schone wezens zijn. Ze spugen, plassen tijdens het verschonen van een luier onverhoopt in het rond en lopen zonder blikken of blozen met bemodderde laarzen door het huis. Zorg dat je een vloer kiest die hiertegen bestand is en die je niet alleen oppervlakkig, maar ook daadwerkelijk schoon kunt houden. Laminaat- en pvc-vloeren scoren op dit gebied het beste. Tapijt is het lastigst schoon te houden en kan bovendien een comfortabel nest voor schimmels en huisstofmijt zijn.

Comfort
Ga voor een vloer die prettig aanvoelt en waarop jij graag loopt en je kleintje graag kruipt, rolt, rondschuift of stapt. Denk er hierbij aan dat je waarschijnlijk behoorlijk wat tijd in de babykamer door zult brengen, maar ook aan het feit dat je de vloer regelmatig schoon zult moeten maken. Een uur schrobben op een spuugvlek in een tapijt is een stuk minder comfortabel dan een korte boenbeurt op een houten vloer en dat is dan ook een waardevol aspect om te overwegen. Een zacht tapijt is bij nachtelijke sussessies fijn, maar dit effect bereik je ook door een paar dikke sloffen aan te schaffen.

Vlekbestendigheid
Niemand houdt van vlekken. Ze zijn onhygiënisch en zien er bovendien ook nog eens naar uit. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei extra’s die het schoonhouden van je vloer net iets makkelijker maken. Zoals gezegd zijn laminaat- en pvc-vloeren het makkelijkst schoon te houden. Haal er een sopje overheen en je bent bij wijze van spreke klaar. Ook tapijten worden echter steeds vlekbestendiger en de recentere (vaak net iets duurdere) tapijten en vloerkleden zijn voorzien van een laag die voorkomt dat vloeistoffen en ander vuil direct in de stof trekt. Hierdoor kun je vuil makkelijker wegkrijgen en ziet je vloer er na een korte poetsbeurt weer als nieuw uit.

Uitstraling
Als je alle praktische overwegingen achter de rug hebt en je precies weet welke soort vloer je wilt, kun je overgaan tot een minder belangrijk detail. Het oog wil immers ook wat en dus is het tijd om ideeën op te doen. Ga bij tapijt- of laminaatspeciaalzaken langs, stel vragen en vergeet uiteraard geen staaltjes van je favoriete vloeren mee te nemen. Schrijf op de achterkant van de staal zo mogelijk in welke winkel je hem gevonden hebt en hoeveel de vloer je zou gaan kosten. Zo kun je die informatie thuis nog eens bekijken en de ideale vloer voor je babykamer uitkiezen.

Wil je weten welke babykamer, inclusief vloer, het beste bij jouw wensen past? Doe dan de Babykamer Test en binnen twee minuten weet je het precies!