Uniquevloeren.nl

De beste tips en meest recente informatie over alle vloeren.

Parket kopen: enkele aandachtspunten

Parket kopen: enkele aandachtspunten

12 September, 2017

Je hebt besloten om een houten vloer te leggen. Tijd om naar een parketzaak te stappen. Tijdens jouw bezoek zal je merken dat er enorm veel mogelijkheden zijn, qua houtsoorten, vormen en afwerkingen. Om wegwijs te raken in dit aanbod, vind je hieronder enkele aandachtspunten.

Keuze houtsoort

Een eerste vraag die je jezelf moet stellen: “welke houtsoort wil ik?” Eiken parket is erg populair en wordt al vele jaren als vloerbekleding gebruikt. Andere mogelijkheden zijn teak, notelaar, grenen, esdoorn en bamboe.

Waarom is deze keuze belangrijk? Omdat elke houtsoort een andere nerf heeft. Sommige varianten hebben een heel uitgesproken tekening, wat niet bij iedereen in de smaak valt. Daarnaast heeft elke houtsoort andere eigenschappen qua hardheid.

Soort planken

Ga je parket kopen, dan moet je ook kiezen tussen massieve of samengestelde planken. Het verschil tussen beide is de opbouw. Massieve planken bestaan uit één stuk. Samengesteld parket bestaat uit meerdere lagen – onderlagen in goedkopere houtsoorten en een toplaag als afwerking. De dikte van die toplaag bepaalt hoe vaak het parket opgeschuurd kan worden.

Massief parket is doorgaans duurder. Het voordeel van samengesteld parket is dat deze planken bruikbaar zijn in combinatie met vloerverwarming.

Vormen

Net als tegels komen houten planken in verschillende vormen. Er zijn langwerpige planken in diverse lengtes en breedtes. Wie een speciaal ontwerp wil, kan kiezen voor visgraatparket of een Engels verband (dat bestaat uit kleine vierkanten). Ook de vorm is dus een aandachtspunt tijdens de aankoop van parket.

Afwerking

Tenslotte is er nog de afwerking. Eens de planken op de ondergrond bevestigd zijn, moet het hout nog behandeld worden met een vernis of olie. Hier zijn opnieuw diverse mogelijkheden. Je kan voor een onzichtbare afwerking kiezen die de originele kleur van het hout behoudt, of voor een subtiele kleurtint gaan (bijvoorbeeld wit).

Deze afwerkingslaag is dus zowel belangrijk voor de uitstraling als de bescherming. Het is aangeraden om deze vernis of olie na enkele jaren opnieuw aan te brengen.