Uniquevloeren.nl

De beste tips en meest recente informatie over alle vloeren.

Geluidarme vloeren

Geluidarme vloeren

4 July, 2016

Wil je een nieuwe vloer in je nieuwe woning? Of ben je klaar met de huidige vloer en kies je voor vloerrenovatie? Dan vind je het vast belangrijk dat de nieuwe vloer eenvoudig te reinigen is en mooi oogt. Denk ook na of je het belangrijk vindt dat de nieuwe vloer geluidsarm is. Je buren hebben dan minder geluidsoverlast en ook jij hebt minder last van loopgeluiden van eventuele huisgenoten.

Geluidstrillingen

Laminaat en houten vloeren zijn geliefd, maar als iets hards op de vloer valt hoor je het goed vanwege een klankkasteffect. Met gordijnen kun je dit klankkasteffect verminderen. Ook de buren kunnen dit geluid luid horen. Geluid bestaat uit trillingen. In aangrenzende ruimtes (zoals bij de buren) kan geluid via geluidsbruggen zoals spijkers en schroeven te horen zijn. Geluidstrillingen kunnen zich niet alleen via muren verplaatsen, maar ook via de gemeenschappelijke fundering.

Dempende materialen

Dempende en geluidsabsorberende vloermaterialen voor de afwerkvloer (de bovenste laag van de vloer) hebben een geluidsreducerende werking. Vooral elastische materialen kunnen goed trillingen opvangen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld PVC-vloeren (kunststof parketvloer van verschillende PVC-lagen), rubber, kurk, een bepaalde elastische gietvloer en natuurlijk tapijt.

Ondervloeren

Met geluidsisolerende vloerplaten onder de afwerkvloer kun je de geluidshinder van harde vloeren zoals laminaat, houten vloeren en parket gelukkig verminderen. Een goede optie is een zwevende dekvloer. Deze zorgt ervoor dat de harde ‘afwerkvloer’ niet is vastgemaakt aan de draagvloer en er wordt geen contact gemaakt met wanden of andere onderdelen van het ‘skelet’ van het huis. Een zwevende dekvloer bestaat uit een verende en dempende isolatielaag op de draagvloer en hierop een of meerdere lagen geluidsreducerende en isolerende platen. Er zijn overigens ook andere technieken om de dekvloer zwevend te maken.

Een zware (onder)vloer is erg belangrijk voor de geluidsreductie. Hoe groter de massa van de vloer, hoe minder de geluidstrillingen doordringen naar andere ruimtes. Bij parket heb je trouwens naast een zwevende dekvloer ook de optie om een vloer te verlijmen met de basisvloer. De vloer en basisvloer vormen dan een geheel.

Tip: bij appartementen zijn er strenge regels en eisen wat betreft vloeren en ondervloeren om geluidsoverlast te voorkomen. Zorg dat u goed op de hoogte bent van de regels.

Isolatie en energiebesparing

Een isolerende ondervloer kan niet alleen geluidsreductie opleveren, maar zorgt ook voor warmteisolatie. Er verdwijnt minder warmte naar bijvoorbeeld de kruipruimte (die trouwens ook te isoleren is). Andere tips voor energiebesparing vind je op Onlineenergievergelijker.nl . Ook is er een mogelijkheid om energieleveranciers te vergelijken en te besparen op je energiekosten.

Door gebruik te maken van een onafhankelijke energievergelijker kun je op basis van je huidige energieverbruik en persoonlijke woonsituatie gemakkelijk energieleveranciers vergelijken en overstappen naar de goedkoopste energieleverancier. Overstappen van energie is gemakkelijk en kan een besparing opleveren tot 450 euro op jaarbasis. Benieuwd naar wat jij kunt besparen? Start direct de onafhankelijke energievergelijker en profiteer van exclusieve actietarieven en welkomstpremies.