
Een waterontharder is een stof of apparaat waarmee je hardheid van water kunt verminderen. Door de hardheid van water ontstaat er kalkaanslag. Met behulp van een waterontharder kun je deze kalkaanslag verminderen en zullen je huishoudelijke toestellen langer mee gaan, omdat ze minder worden aangetast door de kalk. Je kunt een waterontharder vergelijken met een klein waterzuiveringsinstallatie. Een waterontharder wordt ook wel een waterontkalker genoemd.
Hoe werkt het zuiveringsproces?
Allereerst gaat het harde water door de filter van de waterontharder. In de filter bevinden zich harsbolletjes, die geladen zijn met natriumionen, oftewel met zout. De harsbolletjes hebben het vermogen om het calcium aan zich te binden en het natrium weer af te staan. Hierdoor ontstaat er zacht water, dus water zonder kalk. Wanneer de bolletjes allemaal opgelost zijn, dient de filter worden omgespoeld.
Schoonspoelen waterontharder
Het apparaat spoelt de filter meestal automatisch schoon. In de waterontharder zit een reservoir met zout waarmee de filters gereinigd worden. Het afvalwater komt uiteindelijk in het riool terecht. Wanneer de reiniging van de ontharder bezig is, kun je het apparaat niet gebruiken om nieuw zacht water te filteren. Je zult moeten wachten totdat het reinigingsproces is voltooid. Meestal duurt dit proces ongeveer 20 minuten. Het beste kun je de reiniging ‘s nacht uitvoeren. Dan heb je er het minste last van, omdat je het apparaat dan niet te gebruikt. Na de reiniging is de filter weer schoon en zou je weer opnieuw hard water om kunnen zetten in zuiver water. Het hangt van de grootte van het apparaat af hoe vaak je hem moet laten reinigen. Natuurlijk hangt dit ook af van het gebruik van de waterontharder. Wanneer je vaak gebruik maakt van het apparaat, zul je hem vaker moeten schoonmaken. Het zout in het reservoir moet ook regelmatig bijgevuld worden.