Uniquevloeren.nl

De beste tips en meest recente informatie over alle vloeren.

Verlijmen of zwevend leggen?

Verlijmen of zwevend leggen?

9 June, 2016

Wat is beter voor een houten vloer, verlijmen of zwevend leggen?

 

Een houten vloer verlijmen heeft met name de voorkeur als je kiest voor vloerverwarming en bij grote oppervlaktes. Verder kan in de meeste andere gevallen de vloer zwevend gelegd worden.

 

Houten vloer zwevend leggen

Zweven is natuurlijk niet echt zwevend maar de houten vloer wordt in feite los gelegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kliklaminaat. Een zwevende vloer kun je eenvoudig zelf monteren. Bovendien kun je een zwevende vloer er altijd weer zonder moeite uithalen. Dat is handig als je bijvoorbeeld gaat verhuizen en de vloer opnieuw wilt gebruiken. En beschadigde delen kun je zo heel makkelijk vervangen.

 

Houten vloer verlijmen

Als je de houten vloer gaat verlijmen, heb je minste kans op werking van de planken of het parket. Eerst breng de de lijm aan op de ondervloer met een lijmkam en vervolgens drukt de houten planken een voor een vol in de lijm. Daarna vernagel de je planken. Zo zorg je ervoor dat de planken tijdens de droogtijd in de lijm blijven. Lijm is elastisch en het hout zal blijven werken.

 

Hoe leg ik de houten vloer?

Het parket heeft een verbinding zodat het mooi in elkaar valt.

Er zijn twee bekende uitvoeringen: de tand-groef en de click-verbinding. Zoals de naam bij een tand-groef al aangeeft, heeft de ene plank een tand en de andere een groef. Zo kun je de planken makkelijk in elkaar schuiven. De tand-groef verbinding moet gelijmd worden.

Houten vloeren met een click verbinding kun je lijmen of zwevend leggen. Deze vloer wordt in elkaar geklikt. Als je de houten vloer zwevend plaats op een ondervloer heb je geen lijm nodig.

 

Is vloerverwarming mogelijk?

Een houten vloer kan uitstekend gelegd worden op een ondervloer met vloerverwarming. Wel moet je rekening houten met een aantal factoren. Doordat hout bijzonder goed isoleert kan de warmte minder goed omhoog. Dus een vloerverwarming alleen kan onvoldoende zijn. In sommige gevallen is nog een radiator nodig. Lamelparket is bij uitstek geschikt voor vloerverwarming. Deze houten vloer krimpt of zwelt nauwelijks. Dit komt door de opbouw van de vloer; eerst een multiplex laag en dan een massieve topvloer.

Interesse in een houten vloer en deze online tegen een scherp tarief in huis hebben? Kijk dan eens op Creon Vloeren.