Uniquevloeren.nl

De beste tips en meest recente informatie over alle vloeren.

Nog meer genieten van je nieuwe vloer

Nog meer genieten van je nieuwe vloer

30 August, 2016

Een nieuwe vloer verandert je interieur meer dan je denkt. Je huis krijgt direct meer sfeer en uitstraling. Denk bij de keuze van je vloer ook aan de kruipruimte. Vocht in je kruipruimte heeft niet alleen veel invloed op je vloer, maar zelfs op het hele binnenklimaat.

Vochtige kruipruimte

Veel huizen in Nederland hebben last van vocht of zelfs water in de kruipruimte. Dat komt door de lage ligging van ons land. Door de hoge stand van grondwater komt er water te staan  in de kruipruimte. Als dat water weer verdampt, ontstaat condens. Ook een gebrekkige ventilatie kan de oorzaak zijn. Vocht in de lucht gaat dan ‘aanslaan’ en condenseert tegen een koude buitenmuur  of de onderkant van de vloer.

Kans op problemen

Veel huiseigenaren letten er niet op, omdat ze geen directe overlast ervaren. Maar op de langere termijn ontstaan er problemen in huis. Zo kun je last krijgen van natte muren, houtrot in vloerbalken en gescheurde leidingen. In huis kunnen schimmels ontstaan. Mensen met astma ervaren het binnenklimaat als ongezond. Ook kan vocht doorslaan in je ondervloer en uiteindelijk in de toplaag van je nieuwe vloer. Wat kun je doen?

Isolatie van de kruipruimte.

Probeer eerst de oorzaak te achterhalen. Aan een grondwater stand kun je niet veel doen. Maar als water in de kruipruimte loopt uit een gescheurde leiding, dan moet je dat eerst oplossen. Daarna kun je kiezen voor 2 manieren van isolatie. Vloerisolatie of kruipruimte isolatie. Wat is het verschil?

Bij vloerisolatie wordt isolatie aangebracht tegen de onderzijde van de vloer. Bij kruipruimte isolatie wordt isolatiemateriaal neergelegd op de bodem van de kruipruimte.

Welke methode bij jouw huis het best is, hangt af van het probleem en van hoe hoog je kruipruimte is. Is de kruipruimte heel laag, dan is bodemisolatie de beste manier. Is de kruipruimte hoger dan 50cm, dan is vloerisolatie vaak de meest gekozen  methode.

Materialen
Voor isolatie zijn er veel verschillende materialen op de markt, zoals folie, isolatiechips, parels, isolatiematrassen en schelpen. Een gespecialiseerd bedrijf kan je adviseren wat voor jouw huis de best keuze is. Laat ook meteen de ventilatie nakijken. Want ook dat helpt om een drogere kruipruimte te krijgen. Zo kun je langer genieten van je nieuwe vloer.