
Als je gaat verhuizen of als je je woning aan het opknappen bent kan je kiezen voor een nieuwe vloerbedekking. Kies je voor een zachte of een harde vloer, wat voor eigenschappen wil je dat de vloer heeft? Dit zijn belangrijke vragen waar je een antwoord op moet hebben. Je kan natuurlijk best iets uitproberen maar het is een flinke uitgave en klus dus daar wil je liever goed voorbereid instappen.
Laminaat verschilt erg van houten vloeren of parket. Dit is voornamelijk zo omdat laminaat eigenlijk helemaal niet van hout is gemaakt. Laminaat van Lundia wordt gemaakt van plaatmateriaal dat dicht op elkaar is geperst. De bovenkant is voorzien van een slijtvaste laag kunststof. Dit is een zeer sterke laag die bestand is tegen zogenaamde puntbelasting. Dat wil zeggen dat hakschoenen, tafel of stoelpoten er gewoon op gebruikt kunnen worden en dit geen beschadigingen oplevert.
De beschikbare keus van laminaat is erg gegroeid de laatste jaren en is in sommige gevallen bijna niet meer te onderscheiden van een echt houten vloer. Dit komt omdat fabrikanten reliëf in het laminaat zijn gaan aanbrengen waardoor het precies op hout kan lijken. Laminaat is tegenwoordig ook beschikbaar met een textiel, steen of leerprint. De keuze is daardoor enorm geworden.
Taber-waarde
Een taber-waarde zal je bij vloeren van de wat betere kwaliteit vinden. Bij deze vloeren zal dit op de verpakking vermeld staan. Deze waarde staat ervoor wat de slijtvastheid van de vloer is. Dit wordt bepaald aan de hand van een test, deze test wordt gedaan door een draaiend wiel op de vloer te zetten. Als er slijtage zichtbaar is wordt de test stilgezet, Dit is het eerste slijtmoment die initial-point wordt genoemd. Er wordt nog een waarde gemeten en dat is de final-point. Deze test geeft aan wanneer de toplaag helemaal doorgesleten is. Als je een goede vloer wilt hebben moet de initial-point minimaal 3000 zijn.
Laminaat leggen
Een laminaat leggen is niet moeilijk en kan door de meeste mensen met wat hulp gewoon zelf gedaan worden. Wat belangrijk is, is dat je de planken eerst een dag of 2 a 3 laat liggen in de ruimte waar je het neer gaat leggen. Dit zorgt ervoor dat het materiaal acclimatiseert en het niet meer gaat krimpen of uitzetten. Het is aan te raden nog een ondervloer te gebruiken voordat je het laminaat gaat leggen. Zeker in appartmentencomplexen, daar is het vaak zelfs verplicht wegens geluidsoverlast. Probeer de planken in de richting van het licht te leggen, dit zorgt voor een ruimtelijke uitstraling.