
Industrie en landbouw woedend
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft zich de woede van de industrie en landbouwsector op de hals gehaald.
De reden hiervoor is dat gas en licht wel minstens 50 euro duurder wordt in 2017.
Helaas stijgt door de hogere belasting, de energiekost van veel bedrijven met 10 procent. Hierdoor lopen de kosten al gemakkelijk op tot in de miljoenen, tot groot ongenoegen van deze bedrijven. Je kan je natuurlijk voorstellen dat vooral de grote energieafnemers zich zorgen maken.
Stil ingevoerd
Gemeentes heffen steeds vaker belasting op stroomkabels en ook waterleidingbuizen op hun grondgebied. Dit wordt precariotaks genoemd. De precariobelasting is stilletjes ingevoerd door tientallen gemeentes. Zo halen zij, haast onopgemerkt, per gemeente gemiddeld 2 miljoen euro extra binnen om de gemeentekas te spijzen. Leuk voor de gemeentes, minder leuk voor ons.
Dat ook nog
Niet alleen dit wordt duurder, maar ook de belasting waarmee de aanleg van windparken en andere duurzame energie wordt gefinancierd door het kabinet. Kortom; zelfs duurzame milieubewuste energie zal meer geld gaan kosten. Levert dat investeren in duurzame energie uiteindelijk wel iets op? Het steeds dieper tasten in de buidel om energie te betalen lijkt alvast het tegendeel te bewijzen.
U doet er goed aan om een elektricien te laten kijken naar het huidige verbruik en de zwakke punten in het elektra netwerk van uw woning. Maar wat kost een elektricien? Dit is afhankelijk van de grootte van de klus en de vakman die u inschakelt. Vergelijk een aantal offertes om een goed beeld te krijgen van het aanbod.
Kritiek wordt ontkracht
De Vereniging Nederlandse Gemeenten wuift de kritiek weg en verklaart dat de aanleg en het onderhoud van kabels en leidingen onder de grond van gemeenten, nu eenmaal geld kosten. Wat uiteindelijk ook heel erg logisch is. Maar betalen we ondertussen niet al genoeg?
Sluipenergie
Hou vooral sluipenergie in de gaten. Het rode lichtje van een televisietoestel dat op stand-by staat, kan je jaarlijks gemakkelijk ongeveer 15 euro kosten. Dus stel jezelf even de vraag of je dat rode lichtje echt nodig hebt. Ook de installatie van energiezuinige verwarmingstoestellen en huishoudtoestellen kan hierbij helpen. Tegenwoordig wordt elk elektrisch huishoudtoestel in een categorie geplaatst. Het energielabel geeft aan hoe zuinig jouw nieuw toestel zal zijn in het huishouden. De aankoop van een toestel met een a-label lijkt duurder, maar op lange termijn bespaar je hierdoor geld uit.
Goedkoopste energieleverancier
Uiteindelijk kunnen we niet anders dan zelf een zoektocht aan te gaan naar de goedkoopste energieleverancier. Op internet vind je alvast allerlei hulpmiddeltjes om energieleveranciers te vergelijken met elkaar. Plan je een overstap? Zorg dan dat je alles vergelijkt en lees ook de kleine lettertjes goed door. Onderstaande links kunnen je alvast goed op weg helpen.